Vad är

BReast implant illness?

OM BREAST IMPLANT ILLNESS

Breast Implant Illness, förkortat BII, är ett samlingsnamn på de symptom som hundratusentals kvinnor världen över upplever är orsakade av deras bröstimplantat. Det finns i dagsläget inget test som kan härleda symptomen till bröstimplantaten, men BII håller sakta men säkert på att börja erkännas av USA:s motsvarighet till läkemedelsverket: FDA (U.S. Food and Drug Administration) sjukvården och plastikindustrin. Många kvinnor som lider av BII är feldiagnostiserade och felbehandlade i den traditionella sjukvården och många får inget gehör för deras misstankar om att implantaten gör dem sjuka. Detta trots att det finns mängder av studier och forskning inom ämnet.

Man kan tro att BII är någonting ”nytt”, p.g.a att inte så många har hört talas om det. Men sanningen är att första gången som någon rapporterade om Breast Implant Illness var redan 1990. Journalisten Connie Chung publicerade berättelser från kvinnor som led av ”mystiska” sjukdomstecken som var relaterade till deras bröstimplantat. Dessa publicerades på CBS broadcast. Plastikkirurger blev då upprörda och kritiserade journalisten för att påkalla stress och rädsla hos kvinnor och sa att det inte fanns några bevis för att det hon publicerade var sant. Men sanningen är att det finns bevis, en hel del. Klicka på knappen nedan för att komma till våran sida där du hittar massor av länkar till forskning och studier som är utförda.

Symptom på Breast implant Illness

Det kan vara svårt att förstå hur dina tänder, ögon, magen, tarmarna, lederna, håret, magen, hjärnan, huden kan bli påverkade av ett par bröstimplantat. Men egentligen så är det inte så konstigt som det kan låta. Hela vår kropp är uppbyggd av olika ”system” som är organiserade för att din kropp ska ta dig fram i livet. Alla dessa system är beroende av varandra för att du ska kunna gå, andas, äta, tänka, bekämpa virus och bakterier, känna etc. 

De vanligaste symptomen bland kvinnor som lider av BII är: trötthet/låg energi, kognitiva nedsättningar (hjärndimma, minnesproblem), muskel- och ledvärk, huvudvärk, håravfall, svullnad i kropp, utslag på huden, IBS och problem med binjurar och sköldkörtel. Bröstimplantat kan dock påverka och orsaka störningar i de flesta av våra kroppsliga system: metaboliska (energi), endokrina (binjurar, hormoner och sköldkörtel), immunsystemet (virus, bakterier, parasiter, autoimmunitet m.m), neurologiska (kognitiva funktioner), matsmältning (näringsbrister, matintoleranser, allergier, IBS m.m). Därför är symptomen utbredda inom alla dessa områden vilket är tydligt i listan över symptom nedan. 

Klicka på bilden för att förstora

Varför drabbas vissa av Breast Implant Illness?

 

BII har ingenting att göra med vilket märke eller typ av bröstimplantat du har. BII förekommer hos kvinnor som har både silikon- och koksaltimplantat. Silikon innehåller över 40 olika kemikalier och neurotoxiner, och det finns teorier om att BII egentligen är silikonförgiftning. Dessa giftiga kemikalier och tungmetaller är kända för att störa det endokrina systemet och de är inflammatoriska, cancerogena och påverkar både immunsystemet, vår tarmflora och skapar ett giftpåslag i våra organ. Tyvärr är man inte skonad om man har koksaltimplantat då dess skal också består av silikon, och dessutom har man sett att många kvinnor som opererat ut koksaltimplantat har haft mögelpåväxt inuti implantatet. 

1. Silikon kan förgifta oss

BII har ingenting att göra med vilket märke eller typ av bröstimplantat du har. BII förekommer hos kvinnor som har både silikon- och koksaltimplantat. Silikon innehåller över 40 olika kemikalier och neurotoxiner (enligt rapporter framtagna av FDA, Federal Drug Administration i USA) och det finns teorier om att BII egentligen är en sorts silikonförgiftning. De giftiga kemikalierna och tungmetallerna i silikongelé är kända för att störa det endokrina systemet och de är inflammatoriska, cancerogena och påverkar både immunsystemet, vår tarmflora och skapar ett giftpåslag i våra organ. Tyvärr är man inte skonad om man har koksaltimplantat då dess skal också består av silikon, och man har sett att många kvinnor som opererat ut just koksaltimplantat dessutom haft mögelpåväxt inuti implantatet.

Klicka på bilden för att förstora

Källor: HÄR, HÄR & HÄR

2. Medfödd känslighet och sämre metylering

En del som opererat in implantat reagerar kraftfullt och blir sjuka relativt omgående efter operationen och en del mår bra i många år tills man plötsligt börjar känna av en sviktande hälsa med fler och fler symptom. Detta sägs bero på våra medfödda så kallade genetiska predispositioner, där vissa av oss dels är mer känsliga för ämnet silikon, dels har sämre metylering (avgiftningsförmåga) än andra. En del har kanske turen att inte bli sjuka alls, då de har kroppar och genetiska förutsättningar som helt enkelt klarar av att bära upp en högre grad av belastning i kroppen. Med det sagt så finns det studier som visar att cancerformen BIA-ALCL ökar markant när man haft implantat i många år, vilket också är något att ta i beaktning. (Se källa HÄR). Man kan helt enkelt inte veta på förhand om man kommer att drabbas av BII eller inte och i så fall när och på vilket sätt.

3. Våra kroppar kapslar in implantaten och slår på vår immunrespons

Även om man inte har denna medfödda känslighet så kan din kropp reagera mot dessa främmande objekt, placerade över ömtåliga organ och körtlar – och slå på kroppens immunrespons. Det är känt av den medicinska industrin att våra kroppar kan försöka stöta ut främmande objekt och att våra immunförsvar aktiveras när vi har kroppsliga ”inkräktare”. Liknande symptom som hos BII kan därför även förekomma hos människor med andra typer av implantat inopererade i kroppen.

För att skydda dig mot det främmande föremålet som opererats in (implantaten) så bygger kroppen upp kapslar runt dem (obs! är ej samma sak som kapselkontraktur*), som ett skydd för att förhindra spridning av det främmande ämnet till resten av kroppen. Kroppen bildar alltid en kapsel kring implantaten, detta sker redan efter ett par veckor och denna kapsel består av ärrvävnad/bindväv.

Vårt immunsystem blir ansträngt när immunresponsen slås på, och gör oss därmed mer mottagliga för infektioner, bakterier, virus och parasiter vilket i längden kan leda till låggradig inflammation och i värsta fall autoimmuna sjukdomar. Insidan på dessa kapslar är ett perfekt ställe för infektioner att gro, för biofilm att växa och insidan bildar dessutom nekros över tiden (cell- och vävnadsdöd).

Implantat och kapsel

Bild på implantat och kapslar. Källa: Dr Chun

Texturerade implantat är ytterligare problematiskt då dess textur lättare suger upp kroppsvätskor och är en perfekt grogrund för mikroorganismer. Många av implantaten som används idag är texturerade bör tilläggas, men i olika grad. Dessa typer av implantat har en erkänd ökad risk för en speciell cancersort, ett lymfom/lymfkörtelcancer som heter BIA-ALCL som står för: ”Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma” och översatt på svenska så blir det  Bröstimplantatassocierat anaplastiskt storcellslymfom. Mer om BIA-ALCL kan du läsa om du klickar på knappen nedanför.

*Kapselkontraktur: har du drabbats av kapselkontraktur så är det en komplikation som innebär att kapseln blir tjockare än vad den ska och ”kramar” åt implantatet. Du kan även få ont och det kan strama i det drabbade bröstet och det kan kännas hårt. Bröstet kan även se hårt och ”bolligt” ut eller få en konstig form

4. Implantat ”andas” och kan läcka silikon

Att komplikationen ”kapselruptur” kan uppstå, dvs att ett implantat får en spricka, blir de flesta informerade om vid en bröstförstoring. Men det finns också studier på att implantat faktiskt kan läcka mikroskopiska partiklar av silikon. Detta kallas på engelska för ”gel bleed”. Vilket innebär att ditt implantat dagligen kan ”andas/svettas” ut små små giftiga partiklar ut i kapslarna som sedan kan ta sig vidare ut i din kropp och göra dig sjuk. Något som kan förvärras av att befinna sig i varm temperatur (t ex att basta). Många som har gjort explants, dvs opererat ut sina implantat, har kunnat se denna gel bleed på de utopererade implantaten i form av att de är fuktiga och kladdiga på ytan. Det finns även kvinnor som det läckt silikon ur bröstvårtorna på, även om det kanske hör till de mer extrema fallen och det då handlat om ett trasigt implantat som är orsaken.

Gel bleed

Här kan man se sk ”gel bleed” på utsidan av ett implantat. Källa: Dr Chun

5. Dålig tarmflora förvärrar symptomen

Många av oss har, redan innan en bröstförstoring, patogener och parasiter i vår tarm orsakat av dålig tarmflora. Eller så försämras vår tarmflora efter operationen. En dålig tarmflora kan nämligen bero både på medfödd känslighet, kost, stress, antibiotikakurer och högt giftpåslag i kroppen. Man kan alltså ha en känslighet redan innan en operation som sedan förvärras av det kroppsliga traumat en operation innebär i form av belastning på immunförsvar, starka mediciner, antibiotika och smärtlindring.

Den dåliga tarmfloran kan leda till att vi inte kan bryta ned mat ordentligt. Det i sin tur kan leda till att en näringsbrist uppstår då flera viktiga enzymer, vitaminer och mineraler saknas, som behövs för att detoxa ordentligt och upprätthålla ett starkt immunförsvar. På sikt kan det i sin tur leda till inflammation och autoimmuna sjukdomar. Vår tarmhälsa och kosten är därför oerhört viktigt att jobba med när man påbörjar sin läkningsresa.

Vad ska jag göra om jag är drabbad?


LÄS PÅ

Om du har bröstimplantat och misstänker att du är drabbad av BII så är det bra att börja med att läsa på så mycket du bara kan om BII och dess symptom. Kartlägg dina symptom och försök sätt upp de på en tidsaxel för att bättre förstå ditt mående och när alla symtom uppstått. Läs gärna andra drabbade kvinnors historier och erfarenheter och sök stöd och information i de Facebookgrupper som listas under Community. Det är oerhört stärkande att hitta stöd och uppleva att man inte är ensam. För vi är långt ifrån ensamma av att ha drabbats av detta.

UTESLUT ANNAT

Om du misstänker att du har drabbats av BII så är det bra att kontakta sjukvården för att utesluta andra sjukdomar, brister eller medicinska tillstånd. Du kommer antagligen inte att få så mycket stöd från varken din vanliga läkare eller din ursprungliga plastikkirurg i BII-frågan, men ibland kan man ha tur och träffa någon som stött på det tidigare eller är påläst till viss del. Det finns som sagt idag inget test som kan identifiera BII och BII förminskas därför ofta av plastikindustrin. Det enda du i slutänden kan gå på är din symptombild och din egen magkänsla. Samt andra kvinnors erfarenhet av att ha blivit friska när implantaten är ute. Oavsett om det är bröstimplantaten som gjort dig sjuk från början, eller om bröstimplantaten ”bara” var det som fick bägaren att rinna över i din redan känsliga kropp, så mår du troligtvis bäst utan detta gift i din kropp. Lita på din inre visdom. Silikon och koksalt implantat består trots allt av giftiga ämnen som inte hör hemma i våra kroppar.

OPERERA UT IMPLANTATEN

Om du känner dig helt övertygad om att du faktiskt lider av BII så är den allmänna rekommendationen att göra en så kallad explant så snart du har möjlighet. Det innebär att man opererar ut sina implantat och det är viktigt att det utförs på ett korrekt sätt, för att minimera skadan i din kropp och underlätta din framtida läkning. Vi har en egen sida där vi samlat information om explantkirurgi samt annat som kan vara bra att veta på dig som går i explant-tankar.

STÖTTA KROPPENS LÄKNING

Efter en korrekt utförd explant så kommer din kropp att påbörja en detox- och läkningsresa, som kan ta månader eller år. Lita på din kropps förmåga att läka, och ha tålamod. När vi behandlar den rätt och ger den rätt förutsättningar har den fantastiska möjligheter att läka, återuppbygga sig och hamna i balans igen. Under Läkning & Detox samt under Utbildning finns viktig kunskap och information som kan guida och stötta dig i din läkningsprocess.