att reducera gift i hemmet
giftminimera hemma

7 sätt att giftminimera hemmet

När vi gör explant och detoxar så giftminimerar vi ju insidan av våra kroppar men det är även klokt att försöka minimera gifterna i vår omgivning, särskilt vårt hem där vi spenderar så mycket tid. I hemmet finns tyvärr ofta många ämnen (ex ftalater och bisfenol A) som är både hormonstörande, cancerframkallande och som påverkar immunförsvaret. Jag började giftminimera mitt hem för ca 1,5 år sen och här delar jag med mig av mina bästa tips på hur man kan göra:

1. Byt ut plasten i köket

• Byt ut slevar, stekspadar, plastskålar och teflonpannor/non-stick-pannor mot andra i trä, rostfritt stål och gjutjärn.
• Byt ut matlådor och flaskor av plast till glas eller stål. Byt ut fryspåsar av plast till stärkelseplast, ex Ninjaplast.
• Välj gärna oblekta och klorfria kaffefilter och bakplåtspapper. Se tips på bra butiker nedan.

2. Rensa badrummet

• Ta bort schampo och tvålar med tensider som torkar ut huden och byt ut till ekologiska.
• Se över dina hudvårdsprodukter. Tänk att allt som du smörjer på huden ska du kunna stoppa i munnen.
• Byt ut deon till en aluminiumfri (ex naturligdeo.se) eller gör en egen på kokosolja och bikarbonat.
• Byt gärna ut tandkrämen med flour till en flourfri, ex från Kingfisher (finns på Apotea) eller annan naturlig tandkräm.
• Även tvättmedlet tål att ses över. Jag använder Washologis organiska tvätt-och sköljmedel. Det går även att spara rejält med pengar genom att tvätta med sk tvättnötter.

3. Köp ekologisk mat/frukt

Eko är alltid att föredra men tyvärr dyrt. Men viss mat är mer prioriterat att köpa eko då den innehåller mer kemikalier än annan. Listan ”Dirty Dozen” visar de 12 grönsaker/frukterna med högst halt kemikalier. De ska du helst enbart handla eko. Ex på dessa är: äpplen, selleri, jordgubbar, vindruvor och potatis. Men även citron om man har det i sitt dricksvatten, och kaffe om man dricker mycket av det.

4. Lufta nya produkter/köp begagnat

Många nya produkter läcker restkemikalier och innehåller flamskyddsmedel. Ex nya bilar och soffor. Ofta när man köper nya produkter kan de ha en stark doft i början, det är kemikalier som läcker. Vädra gärna de nya produkterna utomhus tills doften försvunnit. Köp gärna begagnat så ofta du kan.

5. Se över barnens plastleksaker

Gamla leksaker, speciellt mjuka plastleksaker såsom dockor, kan släppa ifrån sig olika hormonstörande ftalater. Välj bort äldre leksaker i plast och även leksaker som tillverkats utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare.

6. Byt ut städprodukterna

Välj gärna ekologiska rengöringsmedel etc. Se tips på bra butiker nedan.

7. Använd växter som luftrenare

Gröna inomhusväxter är extra bra som luftrenare. Fredskalla är en särskilt effektiv växt som tar upp många olika slags gifter. Ett tips är att damma av växterna ofta, då renar de luften så bra som möjligt.

Utöver detta kan det vara en bra idé att investera i en bra luftrenare och kanske en vattenrenare till kranen (beroende på kvaliteten på ditt vatten).

Kom ihåg: ta det steg för steg, det är tufft att förändra allt och köpa massa nytt på en gång. Alla steg i rätt riktning gör skillnad.

Tips på bra onlinebutiker med giftfria och ekologiska produkter:

☘️ Jordklok.se
☘️ Laplandecostore.se 
☘️ Medvetna.se 
☘️ Devaz.se